perjantai 5. kesäkuuta 2015

Bjørn Sortland: Silmätyksin

Luettu teos: Silmätyksin
Kirjailija: Bjørn Sortland
Norjankielinen alkuteos: Ærlighetsminuttet
Suomentaja: Arja Kantele
Kustantaja: WSOY (2007)
Ilmestymisvuosi: 2005
Sivumäärä: 555

Miksi tartuin kirjaan: 15-vuotias minä piti kirjasta ja nyt löysin sen omakseni vastustamattoman halvalla. Uusintaluvun paikka!

Mistä kyse: 17-vuotias Frida kuulee sairastavansa silmäsairautta, joka saattaa sokeuttaa hänet. Uutisen säikäyttämänä hän lähtee interreilaamaan kohti Italiaa nähdäkseen kuuluisat taideteokset, kun se on vielä mahdollista. Matkalla hän tapaa Jakobin, taidenörtin, joka kirjoittaa projektia 34:stä ristiinnaulitun kuvasta. Jakobin mukana Frida tutustuu teoksiin ja niiden historiaan uudella tavalla.

Ajatuksia kirjasta: Kirjassa oli edelleen oma viehätyksensä, vaikka en innostunut yhtä varauksettomasti kuin yläasteikäisenä. Fridan ja Jakobin välille kehittyvä ihastus jätti minut vähän kylmäksi, kiinnostavampaa tässä kirjassa oli taide. Siitä Sortland kirjoittaa sopivan helppotajuisesti niin että tällainen mitään tietämätönkin ymmärtää. Taideinfo on naamioitu Jakobin puheenvuoroihin, mikä ratkaisuna toimii ihan mukavasti.

Kuten oikeillakin matkoilla, tällaisessa kirjassa hahmojen persoonat ovat tärkeitä. Paikoitellen ärsyynnyin Fridan itsekkyyteen ja jahkailuun, joten junamatkat ja käynnit museoissa hänen kanssaan kävivät pitkiksi. Toisaaltahan on aina virkistävää lukea epätäydellisistä hahmoista. Kaksikosta Jakob sai helpommin minun sympatiani, vaikka hänet toki esitelläänkin vähän puolueellisesti Fridan silmin.

Kaikesta huolimatta Silmätyksin koukutti minut. Rakkaus, 34 ristiinnaulittua ja Fridan silmäsairauden eteneminen muodostavat mielenkiintoisen sekoituksen. Plussaa vielä siitä, että mukana on kuvat kaikista 34:stä, joten lukija tietää, mistä milloinkin puhutaan.
 
Samantapaisia kirjoja: Takakansi vertaa kirjaa Jostein Gaarderin Sofian maailmaan ja näiden kahden  kerronnassa onkin paljon samaa. Jos olet kiinnostunut taiteesta, mutta haluat sen kevyellä sanailulla ja rakkaustarinalla maustettuna, tämä voi olla sinun kirjasi.

50 kategoriaa -haaste:  29. A book set somewhere you’ve always wanted to visit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)