lauantai 11. heinäkuuta 2015

F. Scott Fitzgerald: Benjamin Buttonin erikoinen elämä

Valtaviin kapaloihin kiedottu, noin 70-vuotias mies istui ahdettuna yhteen salin kehdoista. Hänen harvat hiuksensa olivat melkein valkoiset, ja hänen leuastaan roikkui pitkä savunvärinen parta. (Takakansi)

Hämmentävä pikkukirja. Päähenkilö Benjamin Button syntyy harmaapartaisena seitsemänkymppisenä, jonka jalat roikkuvat kehdon reunan yli. Siinä missä tavalliset lapset kasvavat, hän nuortuu päivä päivältä. Elämän varrelle mahtuu niin naimisiinmeno, lasten saaminen kuin kehtoon palaaminenkin, ja kaikki vajaassa seitsemässäkymmenessä sivussa.

En ole nähnyt kirjasta tehtyä elokuvaa, joten minulla ei oikeastaan ollut odotuksiakaan. Perusidea kuulosti kiehtovalta, ja yhdistettynä kirjan omalaatuiseen huumoriin se osoittautui varsin hauskaksi. Läheisten alkujärkytyksen jälkeen Benjaminin elämä tuntuu sujuvan suhteellisen mukavasti, vaikka eteneekin takaperin.

Benjamin Buttonin erikoinen elämä sopii välipalalukemiseksi. Päähenkilön elämä on ennaltamäärätyn luonteensa takia melko yllätyksetön eikä herättänyt minussa suuria ajatuksia, mutta oli nopealukuinen ja viihdyttävä. Löysin Goodreadsista erilaisia tulkintoja, joille nyökkäilin, mutta lopulta en kokenut kirjaa erityisen mullistavaksi. Viimeisiä sivuja kohti tarina liukuu kauniisti, haikeasti, vaikka loppuratkaisu on alusta alkaen tiedossa. (Tai ehkä juuri siksi.) Eteenpäin tai taaksepäin, päätös on aina sama.

Nyt kiinnostaisi katsoa elokuvakin, vaikka se ilmeisesti poikkeaa alkuperäisestä juonesta. Kuinka novellimittainen, tiiviisti kerrottu tarina sovitetaan melkein kolmeen tuntiin?
 
Luettu teos: Benjamin Buttonin erikoinen elämä
Kirjailija: F. Scott Fitzgerald
Englanninkielinen alkuteos: The Curious Case of Benjamin Button
Suomentaja: Maria Enqvist
Kustantaja: Finn Lectura
Ilmestymisvuosi: 1922
Sivumäärä: 67

50 kategorian haaste: 3. A book that became a movie

8 kommenttia:

 1. Välipalakirja tämä tosiaan on, mutta muuten ei mikään kauhean mullistava tuttavuus. Fitzgeraldilta löytyy kyllä muitakin hyviä kirjoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ei mullistava, mutta tosiaan välipalana oikein toimiva. Olenkin lukenut Kultahatun joskus aikaisemmin, erilainen kuin tämä, mutta hyvä kirja sekin :)

   Poista
  2. Itse en niin Kultahatusta aikoinaan välittänyt, Yö on hellä upposi paremmin :)

   Poista
  3. Kultahattu ei ollut täyden kympin kirja minullekaan, pitääpä siis jatkaa Fitzgeraldiin tutustumista :)

   Poista
 2. Ai, elokuva perustuu näin vaatimattomaan kirjaseen. Monesti elokuvat syntyvätkin parhaiten juuri pienoisromaaneista tai novelleista, joista saa idean, mutta jotka eivät kahlehdi liikaa. Olen siis nähnyt elokuvan, mutta en lukenut kirjaa. Pidin leffasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, idea voi olla parempi lähtökohta: elokuvia ei kuitenkaan voi tehdä täysin kirjoja noudattamalla.
   Pitääkin etsiä tuo elokuva ja vilkaista!

   Poista
 3. Sivistyksessäni oli ilmeisesti aukko, sillä en tiennyt kirjan olevan F. Scott Fitzgeraldin kirja. Voisi olla kiinnostavaa joskus tutustua kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumaan! Mielenkiintoinen kirjanen :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)