maanantai 27. heinäkuuta 2015

Lisa Genova: Edelleen Alice

Alice Howland on viisikymppinen älykäs ja viehättävä nainen, jolla on kelpo aviomies ja kolme aikuista lasta. Hän on kognitiivisen psykologian professori, menestynyt ja saavutuksistaan ylpeä. Hän on hajamielinen aivan kuten kaikki muutkin, kunnes unohduksia eivät enää selitä stressi, kiire eivätkä vaihdevuodet. (Takakansi)

Edelleen Alice onkin hankala postattava. Luonnos on jäänyt roikkumaan ja ajatuksiin pyörimään, mutta tekstiä ei ole syntynyt.

Pidin kirjasta, paljonkin. Alzheimerin tauti on kiinnostava aihe, mutta en ole aikaisemmin tutustunut siihen kaunokirjallisuudessa. Edelleen Alice käsittelee aihetta sairastuneen näkökulmasta, mikä ei ilmeisesti ole ihan yleinen ratkaisu. Olinkin utelias näkemään, miten se toimii käytännössä.

Sairaus etenee nopeasti, mutta uskottavantuntuisesti. Kerronta on kevyttä, lukaisin kirjan parissa päivässä, vaikka aihe ei olekaan. Perhoset toistuvat paitsi kannessa ja sivujen reunoissa, myös Alicelle rakkaassa rintakorussa ja itselleen laatimassa joka-aamuisessa muistikokeessa. Koin kirjan hieman elokuvamaiseksi, pystyin kuvittelemaan kohtauksia, vaikka elokuva onkin vielä näkemättä. Ehkä syynä ovat jokin aika sitten pyörineet mainokset.

Alzheimerin taudin ohella Edelleen Alice seuraa Alicen suhteita perheeseensä, aviomieheen ja kolmeen lapseen. Vanhin tytär Anna kärsii lapsettomuudesta ja Alicella on vaikeuksia hyväksyä Lydia-tyttären uravalintaa näyttelijänä. Nämä perhesuhteet toivat toimivaa vastapainoa sairaudelle, sekä tietysti omaa haikeuttaan.

Surullinen, mutta pintansa alla toiveikas kirja.

Luettu teos: Edelleen Alice
Kirjailija: Lisa Genova
Englanninkielinen alkuteos: Still Alice
Suomentaja: Leena Tamminen
Kustantaja: WSOY
Ilmestymisvuosi: 2009
Sivumäärä: 284

50 kategorian haaste: 38. A book that made you cry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)