maanantai 6. heinäkuuta 2015

Rick Riordan: Percy Jackson - Salamavaras


"Me emme ole tyhmiä, Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet."
Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama, maailman mahtavin ase, ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota.
Ilman itsepäistä Annabethia ja satyyri Groveria Percyllä ei ole mitään toivoa. Sillä yksikään etsijä ei ole palannut elävänä retkeltään. (Takakansi)

Tapaamme taas, Percy Jackson! Edellisellä kerralla olin lähempänä ikääsi ja sinua mainostettiin Harry Potterin seuraajana. Ensimmäinen oli eduksi, jälkimmäinen ei välttämättä. (Erilaisia sarjojahan nämä ovat.)

Huumoria ja vauhtia on edelleen, en muistanutkaan miten paljon, ja vanha lukija ihan hengästyy. Ehkä kohderyhmä viihtyy tämän kanssa paremmin, täytyy tunnustaa, että minulta kirja jäi useaksi viikoksi muiden lukemisten jalkoihin. Vauhtiin päästyäni  ja tarinan tempaistua mukaansa lukaisin tämän kuitenkin nopeasti. Sitä paitsi eihän Percystä päähenkilönä voi olla pitämättä. Ja koko kolmikosta leväaivo, Grover ja Annabeth. Sydän sykkyrällä seurasin heidän matkaansa Amerikan halki ja tunsin itseni ihan isosiskoksi. Sellaiseksi, joka muistuttaa olemaan varovainen ja hätäilee pahoissa paikoissa.

Antiikin Kreikan mytologia on modernisoitu hauskasti ja kiinnostavasti, siitä pisteet. Useinkin kesken lukemisen teki mieli googlata lisätietoa, sen verran on historiantunneilta unohtunut. Lopussa on tietopaketti tärkeimmistä jumalista ja muista hahmoista, joka tietysti auttaa alkuun, mutta olen varma että paljon viittauksia meni ohi.

Lukiessani kuuntelin vertailun vuoksi englanninkielistä äänikirjaa, ja mainiosti Rekiaro on suomentanut. Hymy tosin nousi huulille, kun käännösaikaan ilmeisen eksoottiset Oreot ovat muuttuneet Dominoiksi ja asiat ovat kuuleja. Aikaa on tosiaan kulunut. Jäin myös ihmettelemään takakannen väitettä ei yhdenkään etsijän selviytymisestä, varsinkin kun kirja tasaisin väliajoin viittaa Annabethin ja kumppaneiden aiempaan retkeen.

Täytyyhän ne jatko-osatkin jossain vaiheessa lukea. Uskon että tämä uppoaa vielä paremmin, kun ensimmäisiä osia usein vaivaavasta jäykkyydestä päästään.

Luettu teos: Salamavaras (Percy Jackson 1.)
Kirjailija: Rick Riordan
Englanninkielinen alkuteos: The Lighting Thief - Percy Jackson and the Olympians
Suomentaja: Ilkka Rekiaro
Kustantaja: Otava
Ilmestymisvuosi: 2005
Sivumäärä: 367

50 kategorian haaste:  39. A book with magic

2 kommenttia:

  1. Hassua ja mielenkiintoista, miten erilainen kokemus voi tulla samasta kirjasta:http://madonluvut.blogspot.se/2015/05/onko-suomennosten-laadulla-valia.html

    Olen harkinnut jatko-osienkin kuuntelua. Täytyypä tarkkailla, ovatko ne mielestäsi parempi, kuin ensimmäinen ja tehdä oma päätökseni sen perusteella.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista, tosiaan! Täytyy tosin tunnustaa että salamiase jäi minulta kokonaan huomaamatta.

    Olen luottavainen jatkon suhteen, aineksia ainakin on.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)