perjantai 2. syyskuuta 2016

Top 5 Friday: Kirjoja historian tunnille

August 30: Back To School Freebie -- anything "back to school" related like 10 favorite books I read in school, books I think should be required reading, Required Reading For All Fantasy Fans, required reading for every college freshman, Books to Pair With Classics or Books To Complement A History Lesson, books that would be on my classroom shelf if I were a teacher (The Broke and the Bookish)Kirjoja historian tuntia täydentämään

1. Rick Riordan: Percy Jacksonit
Ihan ensimmäinen kirja(sarja), joka tulee kysymyksestä mieleen. Luulen että näiden kanssa olisi hauskaa tutustua antiikin jumaliin.

2. Jostein Gaarder: Sofian maailma
Sofian maailma menee filosofian puolelle, mutta sopisi varmasti myös historian tunnille. Itse muistan pitäneeni siitä, että kirja esitteli asiansa tiivistetysti ja aikajärjestyksessä. Ei aina itsestäänselvää tunneilla.

3. Ruta Sepetys: Harmaata valoa
Baltian maiden historia jäi omilla historian tunneillani vähän vieraaksi. Sitä paitsi vuosilukujen ja isojen linjojen rinnalla on kiinnostavaa lukea yhden ihmisen tai perheen kohtalosta.

4. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
Tutustumismatka muinaiseen Egyptiin ja kaupan päälle yhtymäkohtia toiseen maailmansotaan. Kaikki mitä historian tunnille tarvitaan.

5. Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa
Tämä kurssi olisi sitten jokin viktoriaanisen ajan hifistelijöiden kurssi. Ensin opiskeltaisiin ajan tapoja ja sitten bongattaisiin niitä ihmemaasta.

(Minulle kelpaisi tällainen kurssi. Liisan seikkailut ihmemaassa on rakas kirja, mutta harmittaa vähän, että en tunne viktoriaanista aikaa tarpeeksi hyvin. Moni ihmemaan vitsi on varmaan mennyt ohi.)

~~~

Täytyy sanoa, että tämä lukutoukka olisi ollut iloinen, jos historian tunnilla olisi käytetty kaunokirjallisia teoksia. Peruskoulun ja lukion olisi voinut suorittaa niitä lukemalla. Lukupiirinä.

12 kommenttia:

 1. Historian muistaa tosiaan paremmin, jos sen voi yhdistää jonkin henkilön kokemuksiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pelkät kylmät vuosiluvut eivät usein jää mieleen mutta tapahtumien yhdistäminen ihmisiin auttaa heti.

   Poista
 2. Historia on aina ollut lempilukuaineeni koulussa. Ihan sama millainen kirja, luin sen heti kun sain käsiini. Jos itse opettaisin historiaa, näyttäisin historiallisia elokuvia. Tietysti ne pitäisi antaa oppilaiden valita itse ja eri ryhmissä hankkia niistä tietoa etukäteen, se olisi sitä osallistavaa opetusta, joka tuli tänä syksynä opetussuunnitelmaan mukaan. Ja tietysti suosittelisin kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo elokuvat ovat hyvä idea, niitä minäkin varmaan käyttäisin! Monipuolisesti eri välineitä :)

   Oppiminen toimii varmasti ihan eri tasolla kun pääsee itse etsimään tietoa ja suunnittelemaan.

   Poista
 3. Sinuhe on ihan huikea elämysmatka muinaiseen Egyptiin. Luulin aluksi sen olevan täyttä fiktiota, yllätyin kun tajusin siinä esiintyvän paljon todellisia hahmoja ja historian tapahtumia! :) Muistelisin Sofian Maailmankin olleen ihan hyvä, sopisi nuoremmille lukijoille pehmeänä tutustumisena filosofiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, Sinuhe on mahtava :) Ja mitkä määrät Waltarin on täytynyt tehdä taustatyötä!

   Sofian maailma toimisi minustakin tuossa, siitä sitten vähitellen syvemmälle filosofiaan :)

   Poista
 4. Jos Liisan seikkailut ihmemaassa kiinnostavat, tällä sivulla on koottuna erilaisia analyysejä, tulkintoja ja viittauksia. Muun muassa Ihmemaa-kirjoissa esiintyvistä runoista monet ovat parodioita, joita voi sivulla verrata alkuperäisiin runoihin. Carrollin tekstien yhteiskunnallisia, uskonnollisia yms. teemoja ja viittauksia on puolestaan spekuloitu täällä. Toivottavasti näistä on iloa!

  VastaaPoista
 5. Historiallisten romaanien lukeminen on kyllä loistava tapa oppia historiaa! Niistä tuntuu saavan paljon paremman kokonaiskuvan aikakaudesta, sen tunnelmasta ja mikroperspektiivissä koetuista asioista. Hyödyntäisivätpä historian opettajat tätä! Poikkean nyt pois romaanien maailmasta, mutta kirja, jota suosittelisin kaikille historian opiskelijoille, vaikka historian kertauskurssille ennen ylioppilaskirjoituksia, on Yuval Noah Hararin Ihmisen lyhyt historia, joka on loistava läpileikkaus historian suurin linjoihin, eikä ollenkaan tylsä sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, historiallisia romaaneja voisi tuoda tunneilla esiin, juuri noista syistä. Vaikka ihan vinkkeinä vapaa-ajalle, jos aika ei riitä käsittelemään niitä koulussa.
   Ehkä ongelmana on (nuorempien) oppilaiden lähdekritiikki: romaaneissa on kuitenkin usein taiteilijan vapauksia, vaikka se perustuisikin lähteisiin.

   Kiitos, vaikuttaa mielenkiintoiselta suositukselta!

   Poista
 6. Sivistyksen käsikirja on myös ihan älyttömän hyvä historian lukijalle, vaikkei nyt kaunokirjallinen olekaan :D Siinä selitetään mm. miten Martti Lutherin teesit vaikuttivat mennoniittaliikkeen (ei-niin-tiukat-amissit) syntyyn. Kannatan kyllä tuollaista, että opiskelee asioita lukuelämyksen ohella. Tietty täytyy muistaa mahdolliset taiteilijan ottamat vapaudet ja suhtautua lukemaansa kriittisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista, vastaamatta jäänyt kommentti!

   Vaikuttaa tuhdilta infopaketilta ja juuri sopivalta historiasta kiinnostuneelle! Juuri tuo, että tietoa tulee monesta lähteestä, kaunokirjallisesta ja ei-kaunokirjallisesta, olisi minusta tärkeää. Ja siinähän se lähdekritiikki kehittyy, varsinkin jos pääsee keskustelemaan lukemastaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)