maanantai 22. toukokuuta 2017

Maria Gripe: Vieras aikojen takaa


Askeleet tulevat kuin suoraan hiljaisuudesta, pysähtyvät huoneen kynnykselle. Nora tuntee että joku on hänen takanaan, odottaa, tarkkailee. Milloin hän koki sen ensi kertaa? 
Sitä Nora ei tiennyt. 
Askeleet tyhjässä asunnossa, kummalliset puhelinsoitot, surullinen nukke, kävelyt autiossa puutarhassa, jonne Ludde-koira aina kiskoi taluttajansa - mitä ne merkitsivät? 
Hän ei tiennyt...
Mutta hitaasti Nora alkaa ymmärtää että joku ajan ja paikan tuolta puolelta haluaa saada yhteyden häneen... (Takakansi)

Viime talvena luin läpi Maria Gripen neliosaisen Varjo-sarjan ja ihastuin kovasti. Onneksi hänen tuotantonsa ei lopu siihen, vaan seuraavaksi oli vuorossa jo etukäteen kiinnostanut itsenäinen teos Vieras aikojen takaa.

Nora-tyttö asuu sukulaistensa luona vanhempiensa kuoltua. Vaikka kasvattiperhe on ystävällinen ja rakastava, hän tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Omassa huoneessaan hän kuulee välillä askeleita kynnykseltä ja tuntee jonkun näkymättömän läsnäolon. Hyllystä putoava satukirja ja itsestään särkyvä maljakko sisältävät Noralle osoitettuja viestejä ja tehtävän joltakin tuntemattomalta.

Kaikkein koukuttavinta näissä viidessä lukemassani Gripen kirjassa on ollut tunnelma. Kauhuelementit punoutuvat menneiden vuosikymmenten ja -satojen tapahtumiin ja ovat tyylikkään hienovaraisia. Olen päässyt bongailemaan viehättäviä yksityiskohtia, vanhoja esineitä ja miljöitä: tässä tapauksessa juoneen kietoutuu posliininukke ja salaperäinen balettitanssijatyttö. 

Vieras aikojen takaa oli loistava valinta hetkeen, jolloin paksu ja "aikuinen" kirjallisuus ei houkutellut. Juoni eteni mukavaa tahtia, ja kun takakansi painui kiinni, olin hyvillä mielin loppuratkaisusta. Tämä kirja oli enemmän yliluonnollisen puolella kuin Varjot, mutta ei liikaa, enkä oikeastaan keksi mitä olisin halunnut tähän lisää tai vähemmän, tämä nautinnollista luettavaa sellaisenaan. Tämä ei myöskään ollut yhtä muhkea lukukokemus luin Varjot sivujuonineen ja -hahmoineen, mutta toisessa onkin neljä osaa ja toista on vain yksi.

Olen kirjojen uudestaan lukemisen ystävä ja vähän harmittaa, että Varjot ja Vieras aikojen takaa eivät ole parhaimmillaan siihen, ainakaan kovin pian. Kaikki viisi keskittyvät jonkin salaisuuden ratkeamiseen ja nyt ne ovat minun osaltani ratkenneet ja tuoreessa muistissa. (Nämä ovat näitä lukutoukan ongelmia, koska muutenhan tämä olisi liian helppo harrastus.)

Luettu teos: Vieras aikojen takaa
Kirjailija: Maria Gripe
Ruotsinkielinen alkuteos: Agnes Cecilia - en sällsam historia
Suomentaja: Eila Kivikkaho
Kustantaja: Tammi
Ilmestymisvuosi: 1981
Sivumäärä: 230

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)