perjantai 28. heinäkuuta 2017

Merri Vik: Lottapa tietenkin, Niin Lotan tapaista, Lotta on aina Lotta, Käytä järkeäsi, Lotta (Lotta 1-4)

Tähän olisi pitänyt olla lakritsaa kuvausrekvisiitaksi

Otin kesälukemiseksi neljä ensimmäistä Lotta-kirjaa, koska lapsena en surukseni päässyt lukemaan koko Lotta-riviä, ainakaan järjestyksessä. Tiettyjä osia ei vain ollut kirjastossa. Lakritsan syömisen lisäksi muistankin sarjasta alaviitteet: katso se ja se Lotta ja juuri sitä osaa ei ollutkaan saatavilla.

Lottapa tietenkin: Ensimmäisessä kirjassa Marie-Sofie Månsson eli Lotta on 13-vuotias. Lotta ja järkevä ystävä Giggi käyvät koulua, muistutukset uhkaavat ja tytöt mm. hiiviskelevät yöllä koulussa, keskustelevat keskusradion ääressä ja yleisesti aiheuttavat opettaja Kihara-Fridolfille harmaita hiuksia. Tuntui että tässä ei oltu edes käytetty kaikkia kortteja, totta kai, kun sarja on alussa ja hahmot 13-vuotiaita. Myöhemmin Lotta ja Giggi kai seikkailevat muuallakin kuin koulussa ja kotikaupungissa. (Onko jossain muuten määritelty mikä se on?) 

Niin Lotan tapaista: Lotta lähtee matkalle sukulaistädin luokse. Hän järjestää tädin yhteen erään fysiikanopettajan kanssa ja innostuu vetämään köyttä sukukutsuissa, joissa myös ärsyttävä Paul ensiesiintyy. Ja Lotan ja Paulin ikäerohan oli suurempi kuin muistin! Paul on täysi-ikäinen, mutta kiusaa ja piikittelee 13-vuotiasta Lottaa kovin lapsellisesti. Ei tehnyt vaikutusta. Ehkä tulevissa osissa muutosta tapahtuu? Näissä ensimmäisissä kirjoissa Lotta on ihastunut luokkakaveri Jonakseen, joten Paulista ei muutenkaan kuulla vielä.

Lotta on aina Lotta: Kolmannessa osassa vietetään sitten Truddan-tädin häitä. (Nämä tosiaan liittyvät järjestelmällisesti toisiinsa, en enää ihmettele niitä alaviitteitä.) Lotta pääsee morsiusneidoksi, mutkien jälkeen, koulu sujuu hutiloiden ja juttua tuntuu olevan kahdenkin pojan kanssa. Lotta ja Giggi myös osallistuvat hattuparaatiin ja voittavat matkan Kööpenhaminaan. Tämä matka varmaan esiintyy tulevissa kirjoissa. 

Käytä järkeäsi, Lotta: Lotta saa ehdot matematiikasta. Truddan-tädin fysiikanopettajamiehen johdolla hän lähtee kertaamaan kesäpaikkaan, jonne ilmestyvät myös Jonas ja Paul. Hajamielinen dekkarikirjailija notaari Andersson lomailee samalla seudulla ja ystävystyy Lotan kanssa ja kesäisestä maaseudusta nautitaan ennen kuin pitää palata kaupunkiin.

Lotan ja Giggin kommellukset olivat söpön viattomia ja minua nauratti ihan niin kuin lapsena: ihanaa mikä hyvän tuulen kirjoja, tällaista pitää lukea kesällä. Feminismin hitusiakin löytyi: mieshahmot eivät arvosta naisia ja tyttöjen pitäisi olla vähintäänkin herttaisia ja hillittyjä. Lottahan on selvästi hahmo tällaista ajattelutapaa vastaan. Vintagen ystävälle kirjoista löytyy hameita, koulun tungoksessa rikkoutuvia nylonsukkia ja paperoituja lipastonlaatikoita ja näissä on vain niin sievät kannet. (Vaikka ovatkin vaihtuneet keskenään: Lotta on aina Lotalla on Käytä järkeäsi Lotan kansi ja toisinpäin.) Juoni oli ehkä näiden heikko kohta, mutta mitäpä siitä, kun sateinenkin kesäpäivä piristyi näiden kanssa.

Luetut teokset: Lottapa tietenkin, Niin Lotan tapaista, Lotta on aina Lotta, Käytä järkeäsi, Lotta
Kirjailija: Merri Vik
Ruotsinkieliset alkuteokset: Det är Lotta förstås, Ja, se Lotta, Lotta är sig lik, Skärp dig Lotta
Suomentajat: Rauni Kanerva, A.-M. Helminen
Kustantaja: Karisto
Ilmestymisvuodet: 1958, -59, - 59, -60

4 kommenttia:

 1. Tuttuja ovat ja muistan nuo kannet lapsuudestani! Pitäisikin uskaltautua lukemaan Lottia uudelleen, varsinkin kun nyt kerrot että kirjat naurattavat edelleen :) / Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on kyllä mieleenjääneet kannet, vaikka sisältö olikin vähän unohtunut :) Kannattaa ainakin kokeilla, varsinkin kesään tuntuivat sopivan loistavasti.

   Poista
 2. Minäkin olen lukenut nämä kirjat äskettäin ja hörähtelin paikka paikoin. NÄmä ovat sellaisia hyväntuulisia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lotalla on sanat ja tilannekomiikka hallussa, samaa mieltä: hyvälle tuulellehan siinä tulee :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)