keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Salla Simukka: SisarlaKummallisen pitkä talvi jatkuu ja jatkuu. Innostuksen jälkeen ihmiset kyllästyvät lumeen, mutta talot jatkavat hautautumistaan ja pakkanen kiristymistään. 11-vuotias Aliisa päätyy sattumalta talven keskeltä outoon maahan, Sisarlaan, jossa hän tapaa Merin, ystävän, jollaista hän on aina kaivannut. Sisarlasta löytyy Salamaisuuksien puutarha, hylätty huvipuisto ja lohikäärmeitä, mutta myös pitkän talven syy. Tyttöjen pitää pelastaa maailmansa ja vielä ystävyytensäkin.

Miten ihana lastenkirja, kotimainen sellainen! Postauksen pääpointti: jos kaipaat satuja ja ystävyyttä, suosittelen sinulle Sisarlaa, loput tekstistä on ihastelua.

Erityisesti ihastuin siihen, miten kirjassa viitataan vanhoihin lastenkirjoihin, jo alkusivulla Liisan seikkailuihin ihmemaassa ja Salaiseen puutarhaan ja Lumikuningattareen. Kirja ankkuroitui juoneltaan ja muiltaan hauskasti klassikoihin, mutta oli sopivan omaperäinen otuksineen ja käänteineen. Kyllä kirjatoukka tuntee itsensä onnelliseksi, kun pääsee bongailemaan viittauksia. (Kuin huomaisi, että uuden tuttavuuden kanssa onkin yhteinen ystävä.) Onneksi kirja varmasti ihastuttaa ilman bongailuakin, eikä se kulje pelkkien viittausten varassa. Ja mikä ihastuttavinta: lukiessa tuntui, että myös Simukalla on ollut hauskaa kirjoittaessaan ja Sisarlan otuksia luodessaan.

Kiinnostavaa oli, että tarina ei loppunutkaan Sisarlan jälkeen, niin kuin olisi luullut, vaan tyttöjen ystävyys omassa maailmassa sai vielä käänteensä. Koulussa Meri näyttää unohtaneen Aliisan ja on tälle ilkeä, ihan kuin he eivät olisi olleetkaan yhdessä Sisarlassa. Aliisan pitää taas olla rohkea.

Kirjassa on myös mustavalkoinen piirroskuvitus, ja vaikka itse pidän yleensä pehmeämmästä tyylistä, tarina ja kuvitus sopivat mainiosti yhteen. En tiedä mitään kuvittamisesta, mutta ne tuntuivat mukavan saumattomilta. Olisi ollut hauskaa, jos kuvitus olisi ollut värillinen, Sisarla olisi varmasti näyttänyt hienolta väreissä!

Olisin luultavasti pitänyt tästä hyvin paljon lapsena, ja nyt pidin edelleen. (Ja miten ihanaa ajatella, että tässä on ehkä jonkun tuleva rakas kirja, samalla tavalla kuin esikuvansa.)

Luettu teos: Sisarla - Seikkailu toisessa maailmassa
Kirjailija: Salla Simukka
Kuvitus: Saku Heinänen
Kustantaja: Tammi
Ilmestymisvuosi: 2016
Sivumäärä: 184

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)